Monday, June 27, 2011

Japanese TeriUma Kepak Ayam

Assalamualaikum...

Aha..ok tak tajuk entry cik tu uhuk? Another Japanese chicken recipe..ummm this one sedap! Boleh buat lagiiii


Ingredients
  • Kepak ayam 8-12 pieces
  • garam - sedikit
  • katakuriko / potato starch - secukupnya (tiba-tiba takdak pulak dalam stok, so cik guna tepung jagung 1sudu + tepung beras 2 sudu)
  • serbuk black pepper - secukupnya
Sauce
  • syoyu - 2 sudu
  • gula - 1 sudu
  • madu - 1 sudu kecil
  • bawang putih - 1 ulas (dadu kecil)
  • ginger - 2cm (dadu kecil)
  • bijan - secukupnya
Method
  1. Gaul kepak ayam with black pepper, garam dan katakuriko.
  2. Goreng dalam minyak yang panas sehingga masak.Angkat.
  3. Campurkan semua bahan sauce kecuali bijan dalam periuk kecil.Gaul sebati.
  4. Panaskan atas api sederhana sehingga mendidih.
  5. Masukkan kepak ayam yang sudah digoreng tadi. Biarkan sehingga sauce serap pada ayam.
  6. Tabur bijan ketika menghidang. Siappp..

No comments:

Post a Comment