Aha..ok tak tajuk entry cik tu uhuk? Another Japanese chicken recipe..ummm this one sedap! Boleh buat lagiiii
Ingredients
- Kepak ayam 8-12 pieces
- garam - sedikit
- katakuriko / potato starch - secukupnya (tiba-tiba takdak pulak dalam stok, so cik guna tepung jagung 1sudu + tepung beras 2 sudu)
- serbuk black pepper - secukupnya
- syoyu - 2 sudu
- gula - 1 sudu
- madu - 1 sudu kecil
- bawang putih - 1 ulas (dadu kecil)
- ginger - 2cm (dadu kecil)
- bijan - secukupnya
- Gaul kepak ayam with black pepper, garam dan katakuriko.
- Goreng dalam minyak yang panas sehingga masak.Angkat.
- Campurkan semua bahan sauce kecuali bijan dalam periuk kecil.Gaul sebati.
- Panaskan atas api sederhana sehingga mendidih.
- Masukkan kepak ayam yang sudah digoreng tadi. Biarkan sehingga sauce serap pada ayam.
- Tabur bijan ketika menghidang. Siappp..
No comments:
Post a Comment