Friday, June 17, 2011

Fruit Pastry Cake

Assalamualaikum..


Cik dah lama berhajat nak buat kek ni sebab tengok gambar kat dapur cik Yummylicious ni memang terliur la. Yang buat cik happy, senang la nak buat nye. Sesuai untuk status ibu anak kecil macam cik ni. Takdela cik terkejar-kejar kat dapur pastu Little Hana pula.Kejap je preparation nye...cik sangat suka resepi yang rakus mudah cenggini. Resepi asal kat sini. But cik ada ubah ikut condition cik.



Ingredients
  • 100gm butter
  • 180gm gula
  • 50gm yogurt
  • 3 biji telur-pukul sket
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu teh perahan lemon
  • 210gm tepung
  • 1 sudu teh baking powder
  • buah-buahan hiasan ( peach, the berries )

Method
  1. Pukul butter dan gula serta yogurt hingga ringan. 
  2. Masukkan telur satu persatu dan pukul. 
  3. Masukkan esen serta perahan lemon, pukul. 
  4. Masukkan tepung dan baking powder yg diayak dan pukul rata. 
  5. Masukkan kedalam loyang beralas, ratakan permukaan adunan. 
  6. Susun buah-buahan di atas adunan. 
  7. Bakar pada 180'c selama 50min. Tutup loyang dgn foil pada 10min terakhir supaya bahagian atas tidak terlebih masak. 
  8. Sejukkan dan tabur gula aising jika suka.


Bekas yang cik guna kecik je..yang jual kat 100yen shop so dapat buat 2 kek from this adunan. Satu buat bekal sang suami..katanya nak berkugiran bersama teman-teman lewat malam ni.

Dah cuba?? Amacam??

No comments:

Post a Comment