Sekali sekala sedap juga menjamu japanese food. This time nak share resepi chicken katsu...or japanese fried chicken. There are many kind of japanese fried chicken nih, I tried some. Tapi entry kali ni, cik share yang ini ye.
Ingredients
- Isi ayam (dada, peha etc ) - 2 keping
- Miso paste - 2 sudu
- Sugar - 2 sudu
- syouyu or soy sauce - 1 sudu
- Tepung gandum - secukupnya
- Telur -1 biji
- Bread crumbs - secukupnya
- Cucuk-cucuk ayam dengan garfu.
- Perap bersama miso paste, sugar dan soy sauce for about 15 minutes.
- Balik-balikkan dalam tepung gandum.
- Celup dalam telur.
- Balik-balikkan dalam bread crumbs.
- Goreng dalam minyak panas yang banyak.
Hidangkan bersama miso shiru dan sayur-sayur salad. Siapppp...senang kan. Rasa dia manis-manis sikit. Boleh la cuba ye.
fuhh, mcm kat kedai...nk order satu set bole..
ReplyDeletenorai, miso paste tu beli kt ner erk...byk brand kn kat kedai..nk beli tak pandai baca..
wow wiii yummy nya! kalah marumatsu cenggini, nanti kak iryd dah start jual2 bento tau... sambung tradisi norai...
ReplyDeleteSedap2..wlupun xpenah cube resipi ni,tp kalu ikn tu penah mkn gak kat marumatsu.tq cik norai.:)
ReplyDeleteterbaek la! sedap gile ghopenye ^^
ReplyDeletekak ida : miso tu beli kat supa je. tp kene tengok betul2 selalu ade alkohol. kalau nak mintak norai belikan pon takpe je
ReplyDeletekak hanis: hehehe bagus2 kak iryd mesti cemerlang gemilang
kak kamalia : aah selalu pergi marumatsu gak dulu tu yang terliur2. haritu buat guna ikan aji
aan : sedap la...tapi crispy pon sedap jugaaa