Tuesday, February 18, 2014

Apa itu Omega-3 dan Khasiatnya

Assalamualaikum,


"Bermain dengan ayah ku rasa bertuah, pulang sebelum hujan. Kerna kami ada kawan, bernama dotdotdot"

Familiar tak petikan kat atas? Sejak kecil lagi kita dihadapkan dengan iklan di tv yang menayangkan aksi si ibu memberi anak-anak makan minyak ikan. Terus sihat ceria si anak selepas menelan suapan minyak ikan dari ibu.Si ibu mengharapkan khasiat omega-3 yang terkandung dalam minyak ikan mampu memberi faedah buat si anak. Tahukah kita apa itu omega-3?

Apa itu Omega-3

Omega-3 merupakan asid lemak penting yang diperlukan oleh tubuh yang membuatkan tubuh kita berfungsi dengan normal. Oleh kerana  asid lemak penting ini iaitu ALA,DHA dan EPA tidak dapat dihasilkan oleh tubuh, kita memerlukan ia daripada sumber makanan harian.

Asid lemak memberi tenaga kepada otot, jantung dan organ lain dengan bertindak sebagai bahan asas untuk membran sel dan simpanan tenaga kepada tubuh.

Khasiat Omega-3

  • Memberi sokongan kepada mata, otak dan sendi
  • Mengahalang penghasilan darah beku yang boleh menyebabkan serangan jantung dan strok
  • Mengurangkan risiko keradangan dalam tubuh
  • Mengurangkan tekanan darah tinggi yang bolej menjadi faktor sakit jantung
  • Mengurangkan risiko 'arrythhmis' - kadar degupan jantung abnormal yang membawa maut
  • Mengurangkan lemak jahat 'triglycerides' dalam darah - triglycerides yang tinggi berisiko tinggi untuk mendapat penyakit jantung
  • Merendahkan tahap kolestrol
  • Mengawal masalah obesiti
  • Membantu memerangi kanser
  • Meningkatkan perkembangan memori
  • Memperbaiki masalah kulit

 Sebenarnya kalau nak kisah tentang khasiat omega-3 memang panjang berjela-jela. Tak dapat dinafikan lagi faedah omega-3 yang dah banyak kajian-kajian dilakukan ke atasnya.


Sumber Omega-3

  • Ikan - Salmon, Halibut, Sardine, Trout, catfish
  • Walnut
  • Canola oil
  • Udang, kerang-kerangan
Shaklee juga mengeluarkan produk berasaskan omega-3 iaitu Omega Guard. Produk ni selalu menjadi best selling sebab khasiat yang tak perlu dinafikan lagi. Sebotol Omega Guard Shaklee ada 90 kapsul dengan harga mampu milik semua orang.

Siapa perlu Omega-guard? Kanak-kanak, orang dewasa, lelaki, wanita, orang tua semua boleh ambil. Sebab tu saya pilih omega guard sebagai supplement family saya. Semua orang boleh cuba :)
Saiz tablet pun comel, senang nak telan.


Psss..jadiakan Omega-Guard sebagai hadiah untuk ahli keluarga anda!
 


1 comment:

  1. sy pernah makan produk shaklee ni tapi tak rasiiii....

    ReplyDelete