Sejuk...sejuk...tiba-tiba je suhu turun. Tempat tinggal cik dekat la jugak ngan laut. Angin sangatla kuat..perghh sejuk-sejuk... Rasanya baru few entry lepas cakap masih warm lagi kan kan..
This time nak share resepi quiche. Sebenarnya ayam daging suma da abis..nak masak takde bahan, jadi apa yang ada dalam peti ais tu jele yer. Simple je, ambil dari cookpad.
できたてのキッシュ |
One slice for me |
Ingredients
- Kulit pie frozen (suhu bilik @ masuk dalam microwave sat nak kasi lembut)
- Kentang - 2 biji (peel dan rebus, tkmau lembut sangat)
- Bawang - 1/2 biji, didadu
- Sosej - 3 , potong2 (bole ganti ngan tuna, meatball ke..)
- Bayam - Ikut suka, (broccoli pon ok, tapi cik tak letak sebab tadak)
- Susu - 100 ml
- Telur - 2 biji
- Cheese - 20 gm (harus tambah lagi next time sebab tak rasa sangat)
- Oregano
- Parmesan cheese
- Garam & blackpepper
- Kacau sebati telur, susu, cheese , garam dan blackpepper.
- Masukkan kentang dan sayur-sayuran (kalau ada).
- Saute bawang dan sosej. Masukkan ke dalam campuran tadi.
- Alas bekas pembakar dengan kulit pie. Cucuk-cucuk kulit dengan garfu.
- Masukkan campuran ke dalam bekas pembakar.
- Tabur parmesan cheese dan oregano for topping.
- Bakar selama 45 minit in preheat oven 200C or sampai nampak menarik.
Selamat mencuba!
Oishii ne!!nk cikit.he.he
ReplyDeletecik norai:xpenah mkn pun quiche nih..
ReplyDeletesobs!kampungkn akk nih..hehe,pasni bole cuba resipi awk lak..tq.
wah nampak sedap....
ReplyDelete