Saturday, August 6, 2011

Ala Gyudon and Kisah Ramadhan Hana

Assalamualaikum..


Salam Ramadhan you all. Dah hampir seminggu dah nih...believe it or not. Laju kannn...Anyway cik tengok meriah sungguh resepi-resipi keluar masa Ramadhan nih. This time cik nak kongsi resepi Jepun lagi. Gyudon : Beef rice. Selalu tengok iklan kat TV je..Cik tak tau the real taste camna so its better to call the recipe Ala Gyudon Norai style hehe..





Ingredients (2,3 org)
  • Daging lembu (hiris nipis) ... 200@300 g
  • Bawang besar (potong wedges)... 1 biji
  • Shitake mushroom @ kinoko... 4 biji (optional)
  • Menstuyu ... 3 sb
  • Syoyu ... 2 sb
  • Gula ... 1sb
  • Air .. 100ml
  • Daun bawang @ ketumbar (as salad on the top of the bowl)
  • Telur separuh masak

Method
  1. Panaskan air dalam periuk. Matikan api bila air hampir mendidih.
  2. Celurkan daging sehinggan warna bertukar (sekejap je). Angkat dan toskan.
  3. Campurkan mentsuyu + syoyu + gula dalam kuali.
  4. After mendidih, masukkan daging. 
  5. Gaul sebati daging dengan sauce. Angkat daging.
  6. Masukkan air ke dalam kuali berisi sauce tadi.
  7. Masukkan mushroom dan bawang. Tutup kuali. Biarkan mendidih.
  8. Masukkan kembali daging tadi. Kacau seketika. Siap.

Hidangkan bersama daun bawang/ketumbar for salad and half boiled egg untuk tambah kick ..


Ramadhan si Hana

Petang 5 Ramadhan tu cik dok melayan Little Hana sambil-sambil ber fb. Cik memang perasan dia tengah main ngan roda kayu tu. Tapi bila cik tengok lagi sekali je, dia already stand on her foot sambil tangan dok paut kat handle mainan kayu tuh. Gila terkejut cik..macam nak jatuh jantung. I did not expecting this to happen. Yes, she already crawling all around the house, enjoying herself inside the walker ..but to stand all by herself ?? Maka cik pun try letak dia kat bawah again hoping she can do the standing stunt again so I can capture the moment. So, here is the video taken on that precious time..


video


2 bulan lepas golek pun Hana masih tak master lagi..maybe she is so excited when she knew Mama already bought the tickets to balik kampung in Malaysia for Hari Raya so she mastering the skill . Nanti boleh Hana main together with cousins yang comellious Raya nanti yeay!

See you in next entry..selamat berbuka!!

1 comment:

  1. makanan yang akak buat ni sy ade tengok dalam show We got married (WGM), Yonghwa ade masak makanan ni.. :)

    ReplyDelete