Wednesday, June 29, 2011

Japanese Hamburger Steak

Assalamualaikum

Jom kita intai dapur Japanese lagi. Recipe ni simple jerr ambil daripada cooking with the dog channel kat youtube tu ehehehe.



Inredients (4 pieces)
  • 500 g ground meat
  • 1/2 bawang besar (dadu kecil)
  • garam - secukupnya
  • blackpepper - secukupnya
  • 30 g bread crumbs
  • 2 tbsp susu
Method
  1. Goreng bawang yang didadu sehingga kekuningan. Ketepikan.
  2. Campurkan susu ke dalam bread crumbs. Gaulkan.
  3. Masukkan semua bahan ke dalam bekas besar. Gaul sebati.
  4. Bahagikan kepada 4 bahagian. 
  5. Ambil satu dan bulat-bulatkan. Untuk keluarkan angin daripada dough, baling-baling the dough on tapak tangan.
  6. Masukkan about 2tbspn minyak atas frying pan. Letakkan dough on the frying pan. Goreng until bahagian bawah daging masak.
  7. Terbalikkan daging. Insert 1/2 cup of water. Tutup frying pan with a lid.
  8. Masak sehingga semua air sudah absorb or cucuk daging dengan lidi, when juice yang keluar daripada daging jernih means your burger is cooked! 

Dah siap pun...boleh hidang with your own favourite sauce. Cik guna sauce ready made je wahahaha malas... burger nih memang kenyang giler kott..mantap okayy dagingnya. Sebab guna kaedah steam masa masak tu so daging tu tak mengeras after cook. I will definitely made it again in future hehe.


Happy cooking !!

2 comments:

  1. salam akak^^..
    nampak sodap je..
    best la tgk akak slalo post resepi japanese food..

    ReplyDelete
  2. wsalam..sedap ke ?? hehe... yang steak ni sedap juge. kenyang giler kot sebiji makan.lain kali letak cheese kat dalam menarik jugak.
    terima kasih sudi jenguk and comment. cubalah ye!

    ReplyDelete