Sejak Little Hana lahir, when it comes to the 12th day every months, cik akan buat something konon2 nak celebrate birthday die. This fruit tart cik buat masa die nye 3 bulan birtmonth hehehe. First time buat tart, alhamdulillah tak mengecewakan. Tang nak wat kulit tart tu je yg makan masa sket. Tapi berbaloi2 la...enak dong!
Ingredients
( Tart)
- Butter ... 80g (suhu bilik)
- Tepung ... 140g ( diayak)
- Gula icing ... 40g
- Kuning telur ... 1 biji
- Susu segar .. 1 ts
( Custard cream )
(Hiasan)- 2 sudu besar tepung custard
- 4 sudu besar gula
- 200cc susu segar
- 1 biji telur
- 1 sudu besar mentega
- Buah-buahan (strawberi, kiwi, blue berry etc)
Method
(Tart)
- Pukul butter dgn speed yang tinggi sehingga jd krim.
- Masukkan gula icing dan pukul lagi.
- Satukan kuning telur dan susu segar, kemudian masukkan ke dalam adunan. Pukul lagi.
- Masukkan tepung dan gaul menggunakan spatula.Gaul sehingga menjadi doh.
- Simpan doh di dalam peti sejuk lebih kurang 30 min.
- Keluarkan doh. Tabur sedikit tepung pada papan uli dan canaikan doh.
- Letakkan doh yang sudah dicanai ke bekas pembakar. Cucuk2 garfu pada permukaannya.
- Bakar pada oven yang sudah di pre-heat 200 deg selama 25 minit (or sampai permukaan nampak garing).
- Masukkan tepung dan gula ke dalam periuk kecil. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
- Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
- Panaskan atas api kecil sehingga pekat.
- Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau sebati.
Dah cuba ?? Amacam ??
wewitt yummy! post sendai sket!
ReplyDelete