Sunday, June 5, 2011

Fruit tart


Sejak Little Hana lahir, when it comes to the 12th day every months, cik akan buat something konon2 nak celebrate birthday die. This fruit tart cik buat masa die nye 3 bulan birtmonth hehehe. First time buat tart, alhamdulillah tak mengecewakan. Tang nak wat kulit tart tu je yg makan masa sket. Tapi berbaloi2 la...enak dong!



 Ingredients

( Tart)
  • Butter ... 80g  (suhu bilik)
  • Tepung ... 140g ( diayak)
  • Gula icing ... 40g
  • Kuning telur ... 1 biji
  • Susu segar .. 1 ts 
( Custard cream )
  • 2 sudu besar tepung custard
  • 4 sudu besar gula
  • 200cc susu segar
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar mentega
(Hiasan)
  • Buah-buahan (strawberi, kiwi, blue berry etc)

Method

(Tart)
  1. Pukul butter dgn speed yang tinggi sehingga jd krim.
  2. Masukkan gula icing dan pukul lagi.
  3. Satukan kuning telur dan susu segar, kemudian masukkan ke dalam adunan. Pukul lagi.
  4. Masukkan tepung dan gaul menggunakan spatula.Gaul sehingga menjadi doh.
  5. Simpan doh di dalam peti sejuk lebih kurang 30 min.
  6. Keluarkan doh. Tabur sedikit tepung pada papan uli dan canaikan doh.
  7. Letakkan doh yang sudah dicanai ke bekas pembakar. Cucuk2 garfu pada permukaannya.
  8. Bakar pada oven yang sudah di pre-heat 200 deg selama 25 minit (or sampai permukaan nampak garing).
 ( Custard cream )
  1. Masukkan tepung dan gula ke dalam periuk kecil. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
  2. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
  3. Panaskan atas api kecil sehingga pekat.
  4. Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau sebati.
Apabila kulit tart dah sejuk, letakkan custard cream dan hias dengan buah-buahan pilihan. Sejukkan dan sedia untuk dimakan.



Dah cuba ?? Amacam ??

1 comment: