Tuesday, March 25, 2014

GLA Complex - Khasiat dan faedahnya

Assalamualaikum

GLA Complex merupakan antar produk Shaklee yang dikaitkan dengan kesuburan. GLA (gamma-linolenic acid) penting untuk kita namun tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ianya diperoleh daripada sumber luar seperti makanan.


Apa yang terkandung dalam GLA?


Kebanyakan GLA di pasaran dihasilkan dari Evening Primrose Oil (EPO). GLA Shaklee pula dihasilkan daripada benih bunga borage. Kandungan GLA dalam borage adalah lebih tinggi berbanding EPO.Borage yang digunakan dalam produk Shaklee ditanam secara organik di kawasan Saskatchewan, Amerika.

Bunga borage

Apakah Borage itu?

Borage merupakan tumbuhan di mana bunga,daun dan minyak yang diekstrak daripada benihnya digunakan untuk perubatan. Ia merupakan herba tradisi yang dipercayai dan kegemaran orang Barat.

Minyak benih borage digunakan untuk merawat penyakit kulit seperti eczema dan radang kulit.Ia juga digunakan untuk merawat rheumatoid arthisis (radang sendi), stress, PMS, diabetes, bengkak dan mengurangkan risiko serangan sakit jantung dan strok.

Bunga dan daun borage digunakan untuk merawat demam, batuk dan depression.
Borage juga digunakan untuk mengatasi masalah hormon yang dikenali sebagai adrenal insufficiency, meningkatkan pengaliran urine, mengurangkan risiko radang paru-paru, menggalakkan berpeluh, meningkatkan penghasilan susu ibu dan merawat bronkitis.

Borage juga dijadikan sebagai salad dan sup dalam makanan.Setiap kapsul GLA Shaklee mengandungi 300mg GLA yang merupakan sumber terbaik Omega-6.
Ia digabungkan dengan minyak sunflower dan vitamin E untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya.

GLA Shaklee telah diuji secara klinikal untuk membuktikan ia mampu menyerap dan mengadun ke dalam sel dan tisu.

Kebaikan dan Khasiat GLA Shaklee

 • Mengawal estrogen dan testosteron -  GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal hormon lelaki dan wanita, membaiki simptom PMS seperti kesakitan, mood swing dan sakit payudara.
 • Melambatkan menopaus - Memperbaiki keadaan menopaus seperti insomnia dan depresi. Pengambilan jangka panjang akan melambatkan penuaan.
 • Memperbaiki prostatomegaly - GLA memperbaiki masalah prostat lelaki dan masalah kerap kencing.
 • Menentang kanser - GLA adalah anti-oksidan yang meningkatkan sistem imun tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser.
 • Menghalang komplikasi diabetes - Berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua.
 • Menghalang tekanan darah tinggi - Menghalang pembekuan darah dan mengelakkan masalah jantung seperti asteriklerosis.
 • Memperbaiki tektur rambut - Memperbaiki rambut kering dan rambut gugur. 
 • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid.
 • Meningkatkan kesuburan.
 • Melegakan PMS.
 • Menjadikan kulit lebih sihat

Dapatkan GLA Complex hari ini, hubungi saya SID anda.
No comments:

Post a Comment