Thursday, February 2, 2012

Ichigo Short Cake & Yuki

Assalamualaikum

Semalam cik buat kek sempena...umm... sempena takde apa2. Sempena perut yang mengidam makan kek. BUKAN ye! Bukan adik Little Hana. Belum lagi ye yang tu.

Sementara ichigo belambak-lambak jual kat supermarket ni, harus diambil ye peluang ini. Satu pack harga dalam RM 10...mahal jugak sebenarnye kan. Tapi sedap punya pasal beli jugak la.Balik tanah air nanti tak payah la nak ngidam-ngidam ichigo ye dak?

Kek ni simple je.. sesuai la dengan cik hehe. Sponge kek yang disapu dengan whipped cream. And then susun ichigo asal nampak cun sikit..Hehe..


Hari ni bangun pagi, tengok je kat luar..wah ada salji la! Happy...Sebenarnya sangat la susah kat tempat cik bermastautin ni nak turun salji banyak (emmm takdela banyak sangat) sampai boleh menutupi padang, atap rumah , kereta camtu.. Kalau dok kat Sendai dulu ye..salji banyak sampai boleh buat snowman depan rumah.

View from tingkap rumah - subuh



Anyway, lately disebabkan salji yang turun tak henti-henti kat certain tempat kat bumi sakura ni, few kes kematian dah direkodkan. Atap rumah dah tak mampu nak tampung salji yang makin menebal so roboh..Kesian..Tinggi salji ni boleh mencapai 2 meter lebih. Bas-bas tak boleh lalu sebab jalan bersalji. Kiri kanan jalan pula ada tembok salji yang tinggi. SubhanAllah..

Kerajaan pula hantar beberapa pegawai untuk check kediaman warga tua ni. Maklumla warga tua ni tinggal sorang-sorang je. Kalau ada apa-apa berlaku memang takde orang tahu. Jadi pegawai-pegawai ni datang rumah tengok keadaan rumah, bersihkan salji, check makan minum orang-orang tua ni. Yang susahnya bila warga tua ni nak pergi hospital. Bas dah tak masuk jalan kan, so kene jalan kaki sampai jalan besar yang bas boleh lalu. Dalam 15 minit gitu..pakcik yang kene interview tu umur dah 86. Nak jalan 15 minit dalam keadaan jalan bersalji licin, angin kuat sangat-sangat mencabar dan tak termampu..kesian..

Begitulah kehidupan kat negara bersalji. Yang tempat takde salji, nak sangat turun salji kan. Mana-mana pun ok je bagi cik. Yang penting selesa dengan diri. Thanks for reading my ramblings. See you in next entry!

13 comments:

  1. ada lg ke kek ichigo tu? pos kat imajuku aoki sikit...nazhan suka ni ichigo keki hehehehe

    ReplyDelete
  2. Oishii sou
    Sama ngan ai smlm buat carrot cake sbb tekak teringin nk mkn...bertmbh bolat la muka ai nnt ngeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah carrot cake!! nak cuba jugak la nnt!!

      Delete
  3. oishii...salam kenal Norai ;)

    ReplyDelete
  4. wahhhh...sedapnyer SToberi S.C bila la nk buat....dh lama masuk list,betul tu..tmpt yg tak dak salji nk sgt tgk salji turun depan mata, tapi kalau lebat sgt tak berenti pon tak mau jugakkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak ida ni kek senang je..tak mencabar buat k ida yg terer hehe

      Delete
  5. salam kenal

    sedap kek, ada whipping cream lagilah sedap : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal juga ya! memang sedap..laju je makan sebab kek ni light je hehe

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete