Sunday, October 30, 2011

Salam Rindu dan kisah Syawal

Assalamualaikum..

Hampir 4 bulan meninggalkan dunia blog..rindu untuk menulis kembali. Musim panas dah pun berlalu..musim luruh pula tiba. Mungkin inilah musim luruh terakhir cik di bumi sakura ni.

Oh, banyak yang mahu cik kongsi. Aidilfitri yang lalu, cik pulang ke tanah air. Itulah pengalaman pertama Little Hana menaiki kapal terbang. Berdebar juga sebab tak pernah ada pengalaman. Cik banyak baca artikel-artikel about travelling with baby.Banyak juga la tanya orang. Yela at least mentally cik prepared la kan. Alhamdulillah, Hana ok jee..takde meragam. Kebetulan flight tak penuh so dapat la satu seat untuk Hana..luas sikit tempat dia tido.

Saat bertemu keluarga adalah saat yang dinanti-nanti. Maklumla inilah pertama kali Little Hana bersua muka dengan atuk, nenek and pakcik makcik dia. Ku sangka panas sampai ke petang...uhuk2..akibat terbiasa tinggal berdua dengan mama kat rumah, Hana seakan tak dapat terima dikelilingi orang-orang baru. Tak sampai 5 minit bertemu, air mata Hana pun laju gugur di pipi nya. Seiring dengan teriakan yang tak berapa merdu nak didengar. Apa nak buat..sabar jela..sepanjang hari pertama tiba di tanah air, Hana memang berkepit dengan mama. Air mata pula tak pernah kering dari pipi...Cik hanya mampu geleng-geleng kepala je..

Alhamdulillah masuk hari ke-2 kurang sikit la nangis nye. Hari tu juga semua umat Islam kat tanah air menyambut Aidilfitri. Seronok bukan main ..Hana sorang je pakai baju baru. Cik and sang suami pakai baju recycle dr tahun lepas je..ade cik kesah? hehe. Bila da berkumpul satu family rasa aman dalam hati. Tengok Hana dok main with sepupu2 yang cumel memang seronok. Macam ni rasanya bila beraya sebagai ibu...anak yang utama..Best jugak bila menjalankan tanggungjawab pungut simpankan duit raya Hana. I think, Hana kena ada tabung..if not duit raya Hana masuk dalam tabung wallet mama.......

Syahdu sangat..bila bersalaman tu...syahdu sangat bila tengok wajah baba,mak, nenek..syahdu sangat bila gugur air mata baba saat bersalaman pagi syawal tu. Moga gugur juga semua dosa-dosa sesama insan..adik cik buat video sempena aidilfitri yang lepas. Have a look ye..





Cik nak kongsi lagi cerita..tapi cukuplah untuk entry kali ni. InsyaAllah sambung lain kali..

3 comments:

  1. best beraya kt kg... mesti hana seronok jumpa dan main dgn sepupu2..hana good girl...

    ReplyDelete