Wednesday, February 8, 2012

Ichigo Tart

Assalamualaikum..

Ahad lepas cik dapat jemputan ke rumah sahabat cik di Kitakyushu. Lama tak pergi rumah dia ni. Kami kenal lama dah. Sejak buat preparation kat IBT (Institut Bahasa Teikyo) lagi. Cik Niza ni antara sahabat yang selalu cik contact sepanjang ada kat bumi sakura ni. Dari zaman bujang sampai la masing-masing dah ada anak 1.

Teringat lagi masa final sem, masing-masing sibuk dengan thesis..dengan experiment yang tak jadi-jadi. Dialah tempat cik bercerita meluah perasaan bagai hehehe. Soon kami akan berpisah. Cik insyaAllah akan meninggalkan bumi sakura yang disayangi. Cik Niza pula akan berpindah ke bandar metropolitan, Tokyo.

Sebagai buah tangan, cik buat icigo tart masa bertandang ke rumah cik Niza. Sebenarnya dah lama tergoda dengan resepi ni kat dalam cooking book. Apa lagi ambil kesempatan la test.


Tart (saiz 21cm)
Ingredients
  • Butter - 80g (dibiar lembut pada suhu bilik)
  • Icing sugar - 40g
  • Telur kuning -1 biji
  • Susu - 1 sudu kecil
  • Tepung - 140 g (diayak)
Method
  1. Pukul butter sehingga jadi cream.
  2. Masukkan icing sugar dan pukul sehingga warna jadi putih sedikit.
  3. Masukkan telur kuning dan susu. Pukul lagi sehinggan sekata.
  4. Masukkan tepung. Dengan teknik kaup balik, gaul adunan dengan menggunakan spatula sehinggan adunan sebati dan membentuk doh.
  5. Bungkus doh dalam wrapping plastic dan rehatkan dalam peti ais for 30 minutes.
  6. Tabur permukaan papan dan penguli dengan tepung untuk elakkan doh daripada melekat.
  7. Uli doh sehingga ketebalan lebih kurang 3 mm.
  8. Angkat doh perlahan-lahan and letakkan dalam bekas tart. Tekan-tekan doh supaya doh tak terangkat masa bakar nanti. Trim doh yang tak diperlukan. (Time ni, unfortunately doh cik melekat-lekat dan susah nak letak dalam bekas tart. So ambil sikit-sikit doh yang dah diuli tu and then tekan kat dalam bekas. Macam tampal puzzle pun ade juga, maklumla diriku yang tak pandai nih hehe)
  9.  Cucuk permukaan doh dengan garfu.
  10. Letakkan cooking sheet di atas doh. Letakkan pemberat atas cooking sheet tu. (Cik guna 1 cup beras)
  11. Bakar dalam oven yang pre-heat 200 C selama 15 minit.
  12. Keluarkan beras dan cooking sheet,bakar lagi selama 10 minit.
  13. Siap dan biarkan sejuk sebelum keluarkan daripada bekas.

Filling (Almond cream)
Ingredients
  • Butter - 30g (dibiar pada suhu bilik)
  • Gula - 30 g
  • Almond powder - 30g
  • Telur -1 biji
  • Icigo - 1pack, dihiris
  • Jem ,apapun boleh. Cik cuma ada marmalade
Method
  1. Pukul butter sehingga menjadi cream.
  2. Masukkan gula - almond powder - telur secara berturutan dan pukul sehingga sekata.
  3. Masukkan adunan ke dalam tart yang sudah siap dibakar.
  4. Bakar di dalam 180 C pre-heated oven selama 30 minit.
  5. Biarkan sejuk dahulu kemudian sapu permukaannya dengan jem strawberry atau apa sahaja jem yang disukai.
  6. Hias tart dengan ichigo yang sudah dipotong.
**Next time cik rasa better doublekan filling ni sebab macam sikit sangat pulak.



Alhamdulillah ok je hasilnya. Cubalah ek, nampak je renyah tapi ok je kut. Ok, see you in next entry ya!

Monday, February 6, 2012

The Unusual Fun: Garlic Peeler

Assalamualaikum..

Apa khabar semua? Lately sejuk betul kan. Nak keluar rumah pun malas je..Macammana sambutan maulidur rasul kat tempat kalian agaknya ye? Cik kat sini takde apa sangat pun. Malam dengar ceramah online je.Kalau kat tanah air mesti meriah sambutannya. Yang penting jangan meriah kat mulut je ye, dalam hati kene selalu ingat kat junjungan besar kita Nabi Muhammad pbuh.

Cik baru tahu, baju perang yang dipakai oleh Nabi Muhammad pbuh beratnya sehelai 100kg. Nabi pakai 2 helai naju so jumlah berat baju perang is 200kg..aduh...tak terbayang dek minda betapa kuatnya Nabi kesayangan kita ni kan. Pedang Nabi Muhammad pbuh pula, merupakan pedang yang diwarisi daripada nabi-nabi sebelum nya. Antara yang pernah memiliki pedang tu ialah Nabi Allah Daud, Nabi Isa dan beberapa nabi lagi, cik tak ingat. Tahu tak berat pedang tu berapa? Hampir 1000kg...Ustaz yang bagi ceramah tu kata, kalau pedang tu letak je atas manusia, terbelah badan..SubhanAllah. Gagah kan Rasulullah pbuh. Kalau ingat segala derita kesusahan Nabi Muhammad pbuh dalam menegakkan agama and kasih sayang baginda terhadap kita umatnya laju je air mata kita mengalir kan. Semoga cinta dan kasih kita terhadap junjungan besar Nabi Muhammad sentiasa mekar dalam hati kita, Amin.

Masuk cerita baru. Semalam cik with sang suami jejalan ke daiso 100yen shop. And then kami terpandang satu item ni, mungkin ramai yang dah tahu. But it was unusual and very interesting to us. So kami pun beli la and test kat rumah. Inilah yang dipanggil garlic peeler.



Mula-mula pandang, memang pelik. Cik dan sang suami teka-meneka apakah kegunaan benda ni. Rupa-rupanya garlic peeler....Pengupas kulit garlic daa..Kalau kabarkan kat orang kampung mau kene kutuk ni. "Aku pakai pisau je pun boleh kupas jugak tak payah pakai apa tu? Garlic peeler??"..ataupun " Dah bertahun-tahun aku masak , senang je nak kupas bawang putih ni. Tak payah la nak guna apa tu? Haa garlic peeler ape kejadah".. Hahaha..agaknya orang kampung kata gitu tak ? HEHEHE..


Inilah ukuran nya. Kecil je..elok lebih kurang panjang tapak tangan kita. Bentuk silinder...hallow kat bahagian tengah. Dibuat daripada silicon so sangat mudah dilenturkan.


Cara nak guna senang aja. Firstly, ambil seulas bawang putih. Buang bahagian keras kat bawah dia tu. Masukkan bawang putih dalam garlic peeler. Buat kat atas permukaan yang rata untuk memudahkan kerja. After that, just press sambil golek-golekkan garlic peeler tu. Dan hasilnya, tadaaa... Completly done! Boleh juga buat 2,3 ulas bawang putih sekali gus.


Menarik tak? Cuba la carik kat 100yen shop yang berdekatan ye! Bertambah rajin kupas bawang putih lepas ni nampaknya hehehe.

Thanks for reading my ramblings!! See you in next entry!

Thursday, February 2, 2012

Ichigo Short Cake & Yuki

Assalamualaikum

Semalam cik buat kek sempena...umm... sempena takde apa2. Sempena perut yang mengidam makan kek. BUKAN ye! Bukan adik Little Hana. Belum lagi ye yang tu.

Sementara ichigo belambak-lambak jual kat supermarket ni, harus diambil ye peluang ini. Satu pack harga dalam RM 10...mahal jugak sebenarnye kan. Tapi sedap punya pasal beli jugak la.Balik tanah air nanti tak payah la nak ngidam-ngidam ichigo ye dak?

Kek ni simple je.. sesuai la dengan cik hehe. Sponge kek yang disapu dengan whipped cream. And then susun ichigo asal nampak cun sikit..Hehe..


Hari ni bangun pagi, tengok je kat luar..wah ada salji la! Happy...Sebenarnya sangat la susah kat tempat cik bermastautin ni nak turun salji banyak (emmm takdela banyak sangat) sampai boleh menutupi padang, atap rumah , kereta camtu.. Kalau dok kat Sendai dulu ye..salji banyak sampai boleh buat snowman depan rumah.

View from tingkap rumah - subuh



Anyway, lately disebabkan salji yang turun tak henti-henti kat certain tempat kat bumi sakura ni, few kes kematian dah direkodkan. Atap rumah dah tak mampu nak tampung salji yang makin menebal so roboh..Kesian..Tinggi salji ni boleh mencapai 2 meter lebih. Bas-bas tak boleh lalu sebab jalan bersalji. Kiri kanan jalan pula ada tembok salji yang tinggi. SubhanAllah..

Kerajaan pula hantar beberapa pegawai untuk check kediaman warga tua ni. Maklumla warga tua ni tinggal sorang-sorang je. Kalau ada apa-apa berlaku memang takde orang tahu. Jadi pegawai-pegawai ni datang rumah tengok keadaan rumah, bersihkan salji, check makan minum orang-orang tua ni. Yang susahnya bila warga tua ni nak pergi hospital. Bas dah tak masuk jalan kan, so kene jalan kaki sampai jalan besar yang bas boleh lalu. Dalam 15 minit gitu..pakcik yang kene interview tu umur dah 86. Nak jalan 15 minit dalam keadaan jalan bersalji licin, angin kuat sangat-sangat mencabar dan tak termampu..kesian..

Begitulah kehidupan kat negara bersalji. Yang tempat takde salji, nak sangat turun salji kan. Mana-mana pun ok je bagi cik. Yang penting selesa dengan diri. Thanks for reading my ramblings. See you in next entry!