Thursday, August 18, 2011

Sesekali Diuji

Assalamualaikum..

Apa jua bala bencana singgah menerpa
Menguji jauh mananya sabar kita
Mungkin selama ini kita terlupa

Kita terlalu leka dengan nikmat kurniaanNya
Maka diberi sedikit ujian
Menguji tahap keimanan dijiwa

Bila kesusahan
Terasa hidup terlalu payah
Berbagai persoalan menerjah
Baru minta petunjuk hidayah

Usah berputus asa
Kerana ada rahmat disebaliknya
Yang tidak kita ketahui
Dalam hidup ini
Teruslah berdoa

Pada Allah
Pengasih…Pemurah dan Penyayang

Kita terlalu leka dengan nikmat…kurniaanNya
Maka diberi sedikit ujian
Menguji tahap keimanan dijiwa




Separuh masa kedua Ramadhan, ganbarimasyou !!

Tuesday, August 16, 2011

Summer Ramadhan

Assalamualaikum

Kaifa halukk? Apa khabar agaknya you all. Fukuoka sekarang sangat lah panas..Nanti ada yang kata , Malaysia pun panas jugak.. eheh..


Bila masuk musim panas kat Jepun, bilangan orang yang mati sebab cuaca yang sangat panas tak menurun pun. Hari-hari report kematian pasal 熱中症 @ Hyperthermia. Kerajaan Jepun siap hantar orang untuk melawat rumah orang tua yang tinggal seorang diri sebab mana tau berlaku kematian yang tak de orang sedar. Hyperthermia ni boleh berlaku even masa tidur.


Apa yang berlaku di Fukushima nuclear power plant menyebabkan kerajaan Jepun menyeru rakyat supaya 節電 @ jimat elektrik . Antara langkah yang dilakukan oleh rakyat, suhu air-conditioner ditetapkan at 27@28 degree. Unlike Malaysia yang tetapkan suhu to 24 degree. Cik ingat lagi masuk ke pejabat kerajaan dan tengok pekerja-pekerja yang pakai sweater sebab 'sejuk' nya environment kerja mereka. 


Seiring dengan isu ni, teknologi Jepun terus berevolusi. Lahir lah berbagai alat yang dicipta untuk membantu manusia menghadapi summer yang membahang. Antaranya lahir lah payung berkipas macam kipas siling kat rumah, pistol air berkipas yang dapat hasilkan mist dan macam-macam lagi. Menu-menu yang dipaparkan dalam rancangan-rancangan masakan juga semua nya fokus untuk menyejukkan badan.


Happy 7 Months Little Hana

12 Ogos yang lepas, genap usia si kecil Hana 7 bulan. Hana sudah boleh merangkak, berdiri sendiri,makan sendiri. Hana dah banyak kali jatuh. Jatuh katil 4 kali, jatuh masa dia main dah banyak kali sangat. Rasa serba salah sangat-sangat bila dia menangis. Rasa macam the worst mama sebab tak jaga anak.

Tapi, Kak Yatieychomel cakap, biasa la anak membesar. Biasa juga mama akan rasa worst. So, semua yang berlaku ni biasa..orang lain pun sama. Sedap hati cik mendengarnya . So , cik pun dah genap seminggu tidur kat ruang tamu je. No more katil for Hana..cik serik huhu..





Kali ni sambut Birth month Hana kat Baskin Robbin je. Nak buat kek ke apa ke takut tak abis..puasa kan. Lagipun Baskin Robbin tengah promotion. Beli 1 large scoop free 1 small scoop ice cream.

Lagi 2 minggu nak balik Malaysia..Berdebar-debar rasa hati. First time Hana nak naik flight and jumpa family..wuhuhuu

Selamat berpuasa you all. Jumpa lagi next entry.

Saturday, August 6, 2011

Ala Gyudon and Kisah Ramadhan Hana

Assalamualaikum..


Salam Ramadhan you all. Dah hampir seminggu dah nih...believe it or not. Laju kannn...Anyway cik tengok meriah sungguh resepi-resipi keluar masa Ramadhan nih. This time cik nak kongsi resepi Jepun lagi. Gyudon : Beef rice. Selalu tengok iklan kat TV je..Cik tak tau the real taste camna so its better to call the recipe Ala Gyudon Norai style hehe..





Ingredients (2,3 org)
  • Daging lembu (hiris nipis) ... 200@300 g
  • Bawang besar (potong wedges)... 1 biji
  • Shitake mushroom @ kinoko... 4 biji (optional)
  • Menstuyu ... 3 sb
  • Syoyu ... 2 sb
  • Gula ... 1sb
  • Air .. 100ml
  • Daun bawang @ ketumbar (as salad on the top of the bowl)
  • Telur separuh masak

Method
  1. Panaskan air dalam periuk. Matikan api bila air hampir mendidih.
  2. Celurkan daging sehinggan warna bertukar (sekejap je). Angkat dan toskan.
  3. Campurkan mentsuyu + syoyu + gula dalam kuali.
  4. After mendidih, masukkan daging. 
  5. Gaul sebati daging dengan sauce. Angkat daging.
  6. Masukkan air ke dalam kuali berisi sauce tadi.
  7. Masukkan mushroom dan bawang. Tutup kuali. Biarkan mendidih.
  8. Masukkan kembali daging tadi. Kacau seketika. Siap.

Hidangkan bersama daun bawang/ketumbar for salad and half boiled egg untuk tambah kick ..


Ramadhan si Hana

Petang 5 Ramadhan tu cik dok melayan Little Hana sambil-sambil ber fb. Cik memang perasan dia tengah main ngan roda kayu tu. Tapi bila cik tengok lagi sekali je, dia already stand on her foot sambil tangan dok paut kat handle mainan kayu tuh. Gila terkejut cik..macam nak jatuh jantung. I did not expecting this to happen. Yes, she already crawling all around the house, enjoying herself inside the walker ..but to stand all by herself ?? Maka cik pun try letak dia kat bawah again hoping she can do the standing stunt again so I can capture the moment. So, here is the video taken on that precious time..


video


2 bulan lepas golek pun Hana masih tak master lagi..maybe she is so excited when she knew Mama already bought the tickets to balik kampung in Malaysia for Hari Raya so she mastering the skill . Nanti boleh Hana main together with cousins yang comellious Raya nanti yeay!

See you in next entry..selamat berbuka!!

Friday, August 5, 2011

Ramadhan Kareem dan Jatuh Cinta

Assalamualaikum..

Apa khabar agaknya you all? Dah masuk 5 Ramadhan okay...cepatnye..So far amacam ?? Mesti ok je kan. Semoga this year better than the last one tau. Cik ni..ingatkan dapat la puasa penuh tahun ni. Tahun lepas banyak ponteng hukhuk. Time tu mengandungkan Little Hana .. cik teruk mual nya..muntah ajer. Bangun sahur , lepas makan je muntah balik. Memang dalam kategori darurat jadi cik pun banyak hari tak dapat puasa.


Tapi tahun ni pulak ingatkan dapat la puasa penuh. Cik risau-risau jugak sebab Little Hana masih menyusu badan. Mana tau darurat juga, tak dapat puasa ke kan. Alhamdulillah first day cun je. Tak lapar mana pun even though breast feeding. Shikashi, impian cik untuk teruskan puasa pada hari-hari seterusnya tak tercapai pula. Bulan cik yang tak pernah mai sejak bersalin,dok mai pulak tiba-tiba di bulan yang mulia ini uhuk2. Terkejut la juge..tapi nak buat macam mana..anggap jela rezeki hehehe.


Last weekend cik pergi shopping kat Costco. Ni kira macam Tesco kat Malaysia. Barang-barang banyak dari US and in big quantities. Nak mai sini duit pon kena la big kan hehe. Nak share sikit apa yang cik dapat hasil daripada hunting di Costco ni.




Haaa tu dia.Mana nak dapat manggis kat Jepun nih. Nak masuk 6 tahun cik jadi perantau..ni la first time cik jumpa manggis. Hukhuk...manggis ni dari Thai. Harga dalam 600yen lebey sikit kot.So, dalam RM 25 for 9 biji ...huhu. Takpe sekali sekala (sedapkan hati)..

Jatuh Cinta

Cik nak khabarkan pada semua..cik sudah jatuh cinta.Ini gara-gara penangan blog yatieychomel. Daripada situ cik tertarik dengan sweet yang bernama macaroon nih. Huhuhu..selepas membaca blog cikyatie chomel pasal macaroon laduree kat Hakata City, cik pun bergegas ajak sang suami menjenguk kedai yang dimaksudkan. Memang wow..butik okayy ..pilih macaroon macam nak pilih cincin kahwin..opss hehe.

Memang sesuai la dengan sejarah Laduree ni, harga seketul macaroon 250yen ...hampir sepuloh ringgett ngeee. Tapi sekali sekala merasa apa salahnya tak *sedapkan hati..Cik just beli 6 ketul je. After that, masa nak makan tu punyala kedekut sayang, sikit-sikit je makan. Wahh memang wow jugak la rasanya..maniss . Maybe too manis for cik and sang suami. Dalam hati , ooo mcm ni rasa macaroon rupenye . Ahaks..baru tau boleyy.

Bila dah jatuh cinta dengan rasa yang pertama kali itu, cik mcm tak boleh nampak dah bayang-bayang macaroon..terus rasa KENA beli. And bila cik nampak je macaroon kat Costco, laju je la cik masukkan dalam shopping cart..




Lain kali cik ngidam macaroon dah tau kat mana nak carik yang murah sket. Kat Costco ni harga dalam 1000 yen and contains 24 pieces..ootokuuu!! Ada perisa vanila,pistachio , strawberry and choc. Yummm2..sedap less sweet berbanding Laduree tadi. Rasanya 80% cik makan sorang je ..sang suami kasi can cik bedal sampai kenyang .Lap u la !!

Kesimpulannya, seronok shopping kat Costco ni. Nak update semua barang-barang shopping nanti orang kata apa pulak.Buang tebiat ke ape kan2..So mana yang boleh je la ye. See you in next entry.

Ramadhan Kareem everyone!